Saturday, February 28, 2009 | By: Dleina

For you Islam....


(sumber : email)

Salam,
Semalam Razali Awang, pemberita TV3 yg pergi ke Gaza
baru-baru ni, datang ke
my company tu share his experience. Persatuan Islam Pekerja
yg anjurkan.
Razali ni tiap kali dia bercerita, mesti tersekat2 sebab
dia kata dia tak
dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.

I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:
Mesir Razali kata ni Firaun modern. Nama je Islam tapi dah
very secular. Sanggup kencing di dinding2 masjid.

Mesir sekat sempadan ..the only way ke Gaza . Makanan dan
ubatan2 sume rosak kat sempadan Mesir-Gaza. Sempadan Gaza and Mesir is 14 km
long. Kalau lah tak de sekatan, rakyat Palestine takkan kebuluran...

"Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp
bersempadan dengan Hamas!" -
Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai
keganasan di Gaza . Razali bg tau rakyat Palestin yg dia interview, kat Malaysia
tiap Jumaat kami bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan
rakyat Palestine...

Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir...tapi
dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak
rasuah...charge naik bas 500 meter is RM70!!!

Memang sekutu kuat Amerika and Israel .

(Eee...tak ingin hantar anak gi Al Azhar..lebih baik hantar
ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)

Gaza ( Palestine )
Terbahagi kepada 2 - Hamas dan Fatah...Belah Fatah ada kasino!

Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry
in the world comes from Gaza !

Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).

Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran
Islam dan mazhab Shafie. Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to
other Arabs esp yg kat Mesir tu..

Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama
..tapi dia mention Hashim....) Beautiful country, iklim Mediterranean ..boleh
kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..

Hamas
Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid. Rela mati
anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap "Kalau
anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi"...like they know they
can die anytime.

Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk
walau dah berminggu!

Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel...punyalah jahat
manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.

Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati
hanya 100 lebih je!! Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are
everywhere. They operate in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk
berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.

Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.
Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang
mati, esok lahirlagi seorang bayi..

Israel
Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan
Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar,
bom fosforus dari jarak jauh. Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So,
depa takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan
pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar
rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan. Semua resolusi PBB,
satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn...

Rakyat Palestine
Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.

Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi
pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata
sendiri!

Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke...terpaksa
dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de.
Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan
bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn
bom fosforus..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah
pesakit....Razali kata takde apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak
serpihan tulang sikit2 here and there...Fosforus ni dia hancurkan kulit dan
tulang...Nauzubillah....

Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang
volunteer nak pergi ke Gaza (agaknya sebab dia ni pun bujang
lagi..hehe). ..So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA
is negara jiran kita ni ha...yg paling dekat...SINGAPURA! So Razali kata
kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel .

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan
saudara Islam kita di mana jua mereka berada..

Wassalam.

“Stop dreaming about a better life and start making your
dreams come true TODAY!!!”
Opportunities - Small or Big. They come and go.
Some will be easy to take advantage of, some will be
difficult. But once we let them pass.. hoping for something better,
those opportunities may never again be available.

Always grab the first opportunity.
" Happiness is to make others believe
They are the cause of it....... "
Go Further - No Turning Back

0 comments:

Post a Comment

Just 4 u

All info 4 my visitors:

There was an error in this gadget