Sunday, May 10, 2009 | By: Dleina

Balik Kampung!!!


Pada hari sabtu lepas (9/5/2009) ako cuti wesak (tu pun sehari jek memandangkan ari ahad kene keje wuaaa!!!) dapat la ako ke umah busu ako kat kuala selangor (dekat dgn sekinchan, parit 9 rasenyer..). Sampai kat sane tangan ako dah excited sgt nak ambik gambar sawah padi kat sane. Blum sempat kuar dari kete (tgh drive tu) sempat gak ako ambik gambar, heh (nasib baik kat cni kureng Datok2 pulisi).

Kat bawah nie ade beberape gamba yang sempat ako rakamkan kat sane (rugi korang tak ikut ako). Tapi gambar biase jek sbb ambik guna hp..... Lagi pun ako x pro la bab2 ambik gamba nie.

Nie dalam kete, tgh drive tue, nasib baik x masuk sawah... Byk gak gamba dlm kete yg ako ambik tp byk gak ako rejek sbb terambik gamba meter kete ako, dashboard, beg tgn, dsb... hehehe, maklumla bergegar!!!

Kebetulan ade awan columbus (name awan tu ako x sure, gamble jer la!) ako pun aper lg, terus jek snap! Tp kacau tul wayar letrik tu!

Ha, nie ako dah adjust skit... boleh la.... Luas btul sawah padi nie. Rase nak golek2 jek atas dier (mcm hindustan tue), tp kompem tersembam dalam lumpur...

Yg nie mak ako tolong ambikkan dari sit blakang kete, erm, pandai gak mak ako aim kan gambar sawah tue....

Tali air untuk sawah padi, cantik airnyer, tapi dalam giler dan berselut (kate busu ako).

Geram tul dgn kete nih! Biler mase lak dier lalu time ako snap. Berdesup jek.

Adik sedareku yang encem! (name nyer zakwan)

Korang tgk la background blakang tue, jgn tgk wayar letrik tue.

Nie pun mak ako yg snap. Ader pokok pinang nan sebatang, heh! (bukan pokok pinang tue, buat menyedapkan criter jek).

Terik btul matahari petang, gambar nie ako snap dlm kul 5 lebih gitu, sebenornyer nak nunggu matahari tue tanggelam skit... baru cantik.

Umah busu ako, bestnyer la klu dpt duduk kampung camnie...

Kat sebelah matahari tue umah burung hantu (Kat kampung busu ako mmg penduduk nyer sediakan umah burung hantu sbb nak tolong jage sawah dari geng2 RATATOUILE!!)

"Dah xder dah ulat gonggok tue mak!" Kate ako kepada mak ako...

Kebun bendi sebelah umah busu ako. Segar giler buahnyer sbb tanah kat sini totally subur.

Kuk,kuk,kuk.... Elloooo owl!!! (Kat blakang tue umah busu ako)

Sedang bincang isu2 pekebun masa kini, heh... xde la. Tgh kutip pucuk ubi dgn pucuk gajus, kat saner ako mkn sampai 3 kali sebab lauk kampung! (Abih la diet ako....)

Mase yg ditunggu2 sudah tiba... SubhanAllah... Maha suci Allah yang menciptakan langit dan bumi....

Sungai yang menampung sumer air yg masuk ke tali air sawah... Busu ako kate byk ikan keli afrika kat cni, ako dah plan utk next visit nak bwk set memancing ako... geram tgk ikan yang menyambar walaupun yg adik sedara ako baling kat sungai tue hanya la batu....

Mak yg x abih2 dgn ulat gonggok nyer....

Cantikkkan.....? (SubhanAllah)

Nie ader lg....

Sungai ini milikku!!!!

Lagi snap yang cantik....

Nie sungai tadi tue..

Pokok bunga mak sedara ako nyer mak mentua. (Korang paham ker?)

Nie gamba dekat...

Rasenyer nie la gamba yg terbaik ako dpt ambik...

Baik..... kang burung hantu tue makan ko....

erm...

Nie pun cantik.... (ader bakat tak ako jadik jurugambar pro?)

Awan nan biru.............

Nie gamba mase nak balik (dlm kul 9pm). Busu ako kate ade bulan, mulanya ako ingat biase la tp biler tgk bulan tue, mengambang penuh! Ape lg, satu lg snap la! Tp guna 'night' mode la, tak brape cantik snap nyer tp cukup utk membuatkan burung hantu kat situ merindukan bulan...... Lain kali leh ajak en.nazif kite g skali, leh ambik gambar yg kaw2 nyer.

Lepas tue terus kitorg bertolak balik. Dlm dekat kul 11.30pm gak kitorg smpi umah, itupun lepas ako drift dgn pengguna jln KL yg kerek2!

Itu saje la yg dapat ako criterkan kat cni, lain kali korang leh la ikut ako utk tgk sendri dgn mate korang segala kebesaran Allah s.w.t......

1 comments:

Mrs.MH said...

bestnya ada kmpong mcm ni.. bosan dok ngn kehidupan bandar bole je balik...

Post a Comment

Just 4 u

All info 4 my visitors:

There was an error in this gadget